Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2021 13:22 - КАЛОФЕР - ГРАД, КОЙТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПОСЕТИ ПОНЕ ВЕДНЪЖ
Автор: reneta1georgieva Категория: Туризъм   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.10.2021 13:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Малкото възрожденско градче, сгушено в подножието на скалистите зъбери на Стара планина има славно минало. Калофер завинаги остава свързан с поета, публициста, войводата, революционера Христо Ботев, като негов роден град. Днес родната къща на големия българин е превърната в Национален музей „Христо Ботев”. В изложбената зала са аранжирани лични вещи, документи, публикации и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, както и на неговото семейство и съратници. 

Народните предания разказват за непримиримия дух на войвода с името Калифер, който заедно със своята дружина се борил смело срещу алчността и неправдата в името на местните, като разгромявал грабителите в проходите на Балкана. Множеството поражения принудили Султана да сключи примирие с него и така се появял град Калофер.
image

По време на Възраждането Калофер се превръща в богато занаятчийско средище,  важен културен и търговски център. Благодарение на икономическия си просперитет, е наричан „Алтън“ или „Златен“ Калофер.

В днешно време в града са съхранени голяма част от традиционните занаяти, сред които е плетенето на Калоферска дантела. Мнозина познават този занаят и като „бялата магия“.

 

През 1910 г. в Калофер се открива първото и единствено Дантелено училище „Трудолюбие“. А всяка година, през Август се чества Празникът на калоферската дантела. По традиция се организира изложба, на която на живо може да се види едно от най- фините женски ръкоделия, което кара образите на рози, лалета, житни класове да оживяват върху дантелата.
 

В КАЛОФЕР ВСЕКИ ЩЕ НАМЕРИ ТОВА КОЕТО ТЪРСИ!

ЗА ТЕЗИ КОИТО СЕ ИНЕРЕСУВАТ ОТ КУЛТУРА И ИСТОРИЯ:

На фона на старопланинския исполин, като символ на града се издига паметникът на Ботев - част от мемориалният комплекс на революционера и една от най- посещаваните културно- исторически забележителности.                                                                                                                          

До него се намира и Даскал Ботевото училище - мъжко класно училище, открито през далечната 1848 година. Изградено е изцяло с дарения и доброволната помощ на калоферци.  На първия етаж е разположена постоянна изложба, състояща се от оригинални произведения на български творци, пресъздали образа на Ботев.

Калофер се гордее и със своите четири възрожденски църкви:

Църквата “Св. Атанасий” - построена върху руините на по- стара църква, съществувала на същото място.

Църквата "Св. Архангел Михаил" - разположена на левия бряг на река Тунджа, извисяваща се над целия град.

Църквата “Св. Рождество Христово и Свети Мъченици Козма и Дамян” се намира непосредствено под църквата “Св. Архангел Михаил”, в така наречения Долен метох.

 

Църквата "Св. Богородица" (Успение Богородично) е в централната част на града, до паметника на Ботев. Построена е през 1848 година върху руините на съществуваща стара църква.


      image

Високо от планината над Калофер, тръгва река Тунджа. Проправяйки си път надолу, тя се врязва в стръмните урви и дълбае дълбоки каньони, за достигне до града и да продължи към Казанлъшкото поле. От Възраждането досега в Калофер са запазени каменните мостове над реката, по които може да се премине на няколко места в града.

 

Автентичната атмосфера се допълва от някои стари къщи, които могат да ни дадат най- точна представа за възрожденския облик на Калофер. В реставрираният комплекс от къщи край река Тунджа, в центъра на града попада и Калоферската къща на историята – едно своеобразно етнографско и културно наследство, пресъздаващо традициите на занаятите и бита от миналото, чрез  тъкачество (местни черги, облекла и фестивални костюми), музикални инструменти, възстановка на типична гостна стая и т.н.

Водите на река Тунджа в Калофер се свързват и с още един зрелищен обичай,  който предизвиква небивал интерес и събира все повече български и чуждестранни туристи. Всяка година на Богоявление, до най - стария мост в града,  в ледените води на Тунджа нагазват десетки мъже и се играе т.нар. мъжко хоро.

 

А всяка Пролет, Калофер посреща гости за на т.нар. “rosenreise” - цъфтенето на българската маслодайна роза, чиято кулминация настъпва през първия уикенд на юни, когато по традиция започва и розоберът.


image

И ЗА ТЕЗИ КОИТО ТЪРСЯТ КЪДЕ ДА ПОЧИНАТ И ДА СЕ РАЗХОДЯТ СРЕД ПРИРОДАТА:

Освен  културно- познавателния туризъм трябва да отбележим, че околностите на Калофер предоставят прекрасна възможност за отдих и екотуризъм, къмпингуване,  разходка на кон или каране на велосипед по горските пътеки.

Бивак „Кирик” се намира на 3 км. северно от Калофер, по пътя за местност „Паниците”, в близост до параклиса и лечебния извор „Св. Кирик”, край бреговете на р. Тунджа. Изградени са пейки и дървени маси. Разполага с чешма, тоалетни, волейболно игрище.

 

На около 8 км от Калофер в местност  „Бяла река” се намира и едноименния бивак, закътан сред дървета по брега на Бяла река. Подходящ за къмпингуване с палатки и каравани, бивакът разполага с маси, пейки, огнища и тоалетна. До него се стига по черен път, който тръгва от северозападния край на Калофер в посока към Калоферски мъжки манастир „Рождество Богородично", основан през XVIII век.
image

Непосредствено до бивака, заобиколена от високи скали, започва живописната Екопътека Бяла река.

Буйните води на реката се пресичат чрез множество дървени мостчета. Екопътеката предлага дълъг и по- кратък маршрут.

Безспорно и при двата варианта ще имате възможността да се запознаете с интересни факти свързани с горските обитатели и растителния свят в района. Само трябва да обърнете внимание на  информационните табелите, които ще срещнете по пътя си.

 

Красивата местност "Паниците" се намира на 6км северно от Калофер в подножието на планината, в долината на река Тунджа. Освен, като място за почивка, тя е изходен пункт към Национален парк „Централен Балкан” и отправна точка за любителите на дивата природа и атрактивните планински маршрути:

Резерват „Джендема“ е най- големият, намиращ се на територията на Национален парк Централен Балкан. Разбира се, името му никак не е случайно „джендем“ - ад, пъкъл.  Склоновете на планината там са много стръмни, прорязани от безброй улеи, дълбоки пропасти, почти отвесни скални, зъбери и трудно достъпни долини.

Туристическите маршрути, които пресичат резервата, привличат със своята сурова красота и уникални панорамни гледки. Резерватът приютява в себе си водите на реките Тунджа, Бяла река и Тъжа, по чиито течения се образуват дълбоки вирове и величествени водопади.

Най- посещаваният туристически  маршрут, отвежда до хижа "Рай" и най- високият водопад на Балканския полуостров – „Райското пръскало”, цели 124 м.

 

Маршрутът тръгва от м. „Паниците”, преминава през местностите „Поника”, „Параджик”, „Каменливеца”, „Рогачева гора” и „Малък Купен”. Редуват се вековни букови гори, дъхави поляни и спиращи дъха панорамни. След около 4 часа се достига х. „Рай”, скътана в подножието на Райските скали. Пътеката е добре маркирана. Има много места предназначени за отдих.


image

За туристите, които искат да се докоснат до върха на Балкана, маршрутът продължава по панорамната „Тарзанова пътека”.

Преминаването ѝ е истинско, незабравимо преживяване и първото предизвикателство за покоряване най- високия връх на Стара планина - връх Ботев (2376м). Там, сред облаците, където ветровете са бурни, а панорамите във всички посоки запленяващи.

 

Връх Ботев е сред 100те- национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печат има в метеорологичната станция.

Местата за отсядане в Калофер са много и разнообразни. В града и околностите на разположение на посетителите има къщи за гости, вили под наем и малки семейни хотели, които могат да предложат необходимия комфорт или да ви потопят в автентичен възрожденски  дух.  Разгледайте ги от тук. https://bookvila.bg/kashti-gosti-more-planina-naem

 




Гласувай:
2




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reneta1georgieva
Категория: Туризъм
Прочетен: 2993
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930